Jak jsem (ne) udělala didaktický test z českého jazyka

Přeji vám krásnou středu,

já tedy doufám, že vy se máte dobře a ne tak jako já. Nedávno jsem dělala didaktický test z českého jazyka, kdy jsem měla poslední pokus. Věřte mi, že to nebylo jednoduché se s tím vším vyrovnat. Když jsem to neudělala poprvé, tak jsem to věděla hned od začátku, že to nevyjde. Tajně jsem doufala a prosila sama sebe, aby to vyšlo. Pak ale přišly výsledky. Přijde mi to jako by to bylo včera, kdy jsem byla v práci a přišly výsledky a každý mi psal jestli jsem to udělala. Celá nervózní jsem seděla a dívala se na výsledky, které ukazovaly jasně 36% a 18 bodů. Chybělo 8% a 4 blbé body. V tu chvíli jsem brečela a bylo mi to líto. Nějak jsem se z toho dostala, ale trvalo to. Samozřejmě jsem se taky tenkrát opila a bylo mi špatně.



Věřila jsem v druhý pokus, který mě čekal v září. Všichni věřili tomu, že to vyjde a věřte, že i já v to pevně věřila a doufala, že budu hvězda, co září v září. Můj druhý pokus se nekonal na naší škole, ale v Ústí nad Orlicí. Úplně na cizí škola a s cizími lidmi. To vám opravdu na nervech neubereme. Byla jsem šíleně nervózní asi víc než předtím. Bohužel ani tam jsem si nebyla jistá, že to dopadne, ale věřte, že i v tu nejmenší chvíli jsem tajně věřila a přála si, aby to prostě vyšlo a já to měla v kapse. Přišla ale další rána. Prostě to nemám. Opět stejný výsledek jako předtím.  To už jsem byla v psychicky opravdu v prdel* (promiňte mi ten výraz, ale jinak to říct asi nejde). Věděla jsem, že mám poslední pokus a to až v květnu. Pokud to v květnu nevyjde, tak jsou mé 4 roky na střední, která byla soukromá podotýkám byly k ničemu. Musela bych znovu na střední do čtvrťáku a dělat si celou maturitu znovu. 

Nemohla jsem se s tím vyrovnat. Nějak se mi tomu nechtělo věřit. Ptala jsem se sama sebe proč já musím mít zrovna takovou smůlu v životě. A tak jsem věřila naivně dál, protože přece naděje umírá poslední, že ? Nevěděla jsem už, co víc bych měla dělat, abych to konečně udělala. Dělala jsem didaktické testy, učila jsem se literaturu a pořád to nestačilo. Tentokrát jsem zvolila jiný styl a sehnala si i doučování od mého třídního učitele, který vyučoval český jazyk. Dala jsem tomu maximum a ani jsem nebyla tolik nervózní. 



Když jsem to neudělala, tak mi hlavou běhaly různé myšlenky. Věřte, že mě napadaly různé blbosti. Nedávala jsem to na sobě znát, ale uvnitř mě to šíleně žralo . Tentokrát to nebylo lehké se s tím vyrovnat. Jenomže mi nic nezbývalo. Prostě to trvalo delší dobu a já se s tím musela smířit. Stejně jsem to nijak nemohla ovlivnit.

A pak přišlo to důležité datum 3.5.2018 ! Můj třetí pokus a já doufala a říkala si, že do třetice všeho dobrého ! Měla jsem z toho dobré pocity a věřila, že to vyjde. Celá nevrlá jsem čekala na výsledky, které přišly ostatním už včera. Každý psal a ptal se a to je nejhorší, když se vás všichni ptají, jak jste dopadli. 

Dneska jsem se to dozvěděla. Opět jsem seděla v práci a slzy se mi valily do očí. Nemohla jsem přestat brečet a běžela to říct mamce. Ta mě začala utěšovat, že ať nebrečím, že je důležité, že jsem zdravá a že jsou i horší věci. Samozřejmě to obrečela taky. Věděla jsem, že v práci zůstat nechci a tak jsem se domluvila, že mohu odejít pryč. V tu chvíli mi bylo vše jedno. Nedokázala jsem se soustředit, vnímat a pomalu ani chodit. Byla jsem totálně mimo. Nedokázala jsem pochopit proč zrovna já musím mít tak velkou smůlu v životě. Proč to prostě nemohlo vyjít. Cítím hořkost a nechuť do života. Nemám na nic náladu. Neustále se mi hrnou slzy do očí a pořád přemýšlím nad vším. Vše mi vrtá hlavou. 

A co teď ? Musím jít znovu do čtvrťáku pokud mě  někde vezmou. Celou maturitu znova.

Nějak nenacházím slova, co víc bych vám k tomu řekla. Je to prostě takhle jak vám píšu a jsou to všechno moje pocity a to jak se vlastně teď ve skutečnosti cítím. Věřte, že opravdu mizerně.

Snad máte lepší dny než já !

A všem co držely palce, děkuji ! ♥ Jste skvělí !



Komentáře

  1. Ach jo :( tak to mě moc mrzí! Myslela jsem na tebe :(
    Já poprvé měla 19 bodů :/ a v ten moment jsem se cítila hrozně a bála jsem se v září, ale v tom květnu jsem věděla hned, co jsem odešla z tý místnosti, že jsem to nedala, protože jsem nestíhala a byla nervózní, nejvíce jsem se bála didakťáku z čj :/. V září jsem se na to připravovala den a půl a naštěstí to dopadlo dobře, ale i tak jsem se bála.

    Je úplně na nic, že musíš dělat celou maturitu znova:(. Co takový ty školy, kde se dodělává pouze maturita místo 4.? :/ Ale nevím, jak to probíhá, ale budu držet palečky!! <3

    OdpovědětVymazat
  2. To mě moc mrzí, že to celé takhle doladlo :( ale třeba to tak být mělo a ty na nové škole potkáš ty nejlepší lidi, kteří pro tebe budou oporou. Já třeba teď po prvním roce na vysoké odcházím pryč, protože mě to nebaví a všichni to považují za neúspěch a zklamání, ale já vím, že jsem si zkusila školu co jsem si myslela, že bude pro mě, a hlavně jsem potkala ty nejlepší lidi, kteří mi budou přáteli ještě hodně dlouho.

    OdpovědětVymazat
  3. To je hrozný. To je opravdu škoda, hlavně když to musíš celé opakovat, ale třeba to tak mělo být. Třeba to pak uděláš a najdeš super práci a bude to všechno super. Já vždycky říkám, že si to každý musí vyžrat v jednu dobu a pak se zas všechno dobré vrací, takže neboj, ono to bude v pohodě a bude se ti dařit. Držím palce :)
    Inspiration by Linda

    OdpovědětVymazat
  4. Tak to mě moc mrzí! Jako psala jsem ho letos taky a nebyl zrovna jednoduchý, ale já uspěla no... Jak to ted abudeš řešit, kam půjdeš?:/

    OdpovědětVymazat
  5. Tak to mě hrozně moc mrzí :( Loni jsem také maturovala a ten didakťák byl fakt otřes. Na to se snad nedá naučit... Já jsem 3/4 testu natipovala v posledních 10 minutách. Ale nic si z toho nedělej, když nejde o život, jde o prd :) Můžu Tě uklidnit, sestřenka také byla na soukromé škole a maturitu ani na třetí pokus nezvládla. Teď asi o 5 let později ji stále nemá, vůbec ji to netrápí, žije s přítelem, platí hypotéku na jejich domeček a chodí do práce :) Ona je pro mě skvělým vzorem, že i když se něco nepovede, život jde prostě dál ♥

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
  6. Páni, celou dobu mi jen vrtá hlavou, na kterých věcech to nevyšlo. Rozhodně ti nezávidím ty nervy, které jsi musela prožívat, nejhorší je čekání na reakce ostatních, co věděli, že skládáš zkoušky. Člověk, když je jen sám se sebou, prostě si řekne, no tak prostě to nevyšlo, ale když má odolávat ostatním "jejdáá, jaktoo, co se stalo, prooč" - tak máš sto chutí zařvat, běžte všichni do...! :D Holka, drž se, promysli si v klidu, co bys vlastně chtěla v životě dělat, třeba to nebude ani s tou maturitou tak horké, vrací se doba, kdy se cení i učňáky s praxí, třeba se vydáš úplně jinou cestou. Pokud zatím vůbec nevíš, co by, tak zkusíš nějakou školu, vydržíš tam a uvidíš, jak to půjde, budu ti držet palce. :)

    OdpovědětVymazat
  7. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  8. Týjo, to je mazec teda ... je mi to moc líto, nechápu to. Vložila jsi do toho tolik úsilí a pořád nic .. je to celkem nefér, někdo se neučí a hned to má, tak to chodí i na vysoké bohužel ... umím si představit co jsi musela prožívat, je to fakt hrůza, doufám, že už ti to konečně vyjde a že tě vezmou na nějakou školu, kde už se ti to konečně podaří :)
    MyGoldenMind

    OdpovědětVymazat
  9. Nebuď smutná, ten rok ti toho určitě ještě hodně dá.. možná jen potřebuješ víc času a když vidíš, že jde o pár "hloupých" procent, tak to rozhodně nebude tím že bys na to neměla.. Cermat je sviňa a já z toho taky byla dost vystresovaná.
    Taky mi přijde, že celý tohle "proplouvání" ve škole je nefér.. Učila jsem se, neflákala se a vysoká mi nevyšla, zatím co spolužák měl všechno na háku, byl rád, že odmaturoval a teď je na vysoké.. Stále se utěšuju tím, že to není to hlavní, co člověk potřebuje.
    Všechno zvládneš :)

    OdpovědětVymazat
  10. Markét, ani nevíš jak mi bylo těžko tenhle článek číst. Upřímně, vůbec současný systém maturit nechápu. Podle toho jak se vyjadřuješ na blogu, nebo soukromě v chatu, nevypadáš jako někdo, kdo by byl nevzdělaný a česky neuměl. Někteří moji (teď už bývalí) spolužáci nedokážou správně napsat i/y v jednoduchých slovech a maturitu dali za 2.
    Osobně mi připadá, že hlavně v té češtině to vůbec není o tom, zda umíš česky, ale o tom jak rychle se dokážeš zorientovat v textu a odpovědět na nesmysly, které v životě stejně běžně nepoužiješ.

    Je mi to moc líto, ale věřím, že to zmákneš, jsi šikovná a chytrá, určitě se to povede! ♥ Jinak myslím, že na nějakých školách je možné se domluvit na zkrácenou výuku, měla to tak i jedna holčina u nás na škole, byla z jiného ročníku, ale potřebovala si dodělat maturitu, tak s námi chodila jen na některé předměty a jinak chodila do práce.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat