Moje postřehy z maturitní zkoušky a něco o škole

Krásnou středu moji milí čtenáři,

dneska jsem se rozhodla, že napíšu zase trošku kecací článek a tentokrát to ale nebude o kosmetice. Dneska jsem se rozhodla psát na téma škola. Napíšu vám něco o škole a pak i o maturitní zkoušce. Třeba vás to trochu zajímá a třeba taky ne. Pokud chcete, tak si to přečtete a nebo to necháte být. :)

Takže studovala jsem na střední škole s právním a jazykovým zaměřením. Nebudu vám psát, kde to podle mého názoru není podstatné. Škola je soukromá a měsíčně to vycházelo asi 1 300 plus mínus a ročně kolem 18 000 za školné. Školu jsem si vybrala kvůli cestování a jazykům. Bohužel projekt, který se každý rok konal se zrušil, takže toho cestování mnoho nebylo. Jen Itálie, Německo. Jazyky byly v celku dobré, ale ještě jsem je čekala na vyšší úrovni.

Co se mi na škole líbilo, že jsme měli krátký rozvrh. Nestála jsem o to sedět ve škole až někdy do 16 a mít ráno na 7. Musím říct, že ty čtyři roky utekly jako voda. Prostě se to nějak rychle přehouplo a my najednou byli ve čtvrťaku a každý nás strašil s maturitou. Abych upřímně řekla mě nikdy učení nebavilo a celé ty čtyři roky jsem tomu moc nedávala a moc jsem se neučila. Takže jsem stále přemýšlela, jak se asi budu učit, protože mě to vážně nebaví. Otázky jsem si vypracovávala a něco mi poslali spolužáci, takže s tím problém nebyl.



Začali jsme psát sloh už někdy v dubnu a musím říct, že témata teda hrozné. Sami se můžete podívat pokud chcete. Já jsem si vybrala úvahu, protože ta se mi píše dobře. Téma bylo ZLO S DĚTSKOU TVÁŘÍ - bylo to na téma snížení trestní odpovědnosti v České republice. Měla jsem ze slohu radost, ale pocit, že se to nebude opravovat tady u nás na škole ve mně vyvolal nepříjemný pocit, protože když se někomu nelíbí váš názor, tak je to hned špatně. Samozřejmě přišlo vyrozumění o tom, že mám jen 40% a že to mám povrchně napsané. Jako proč ? Můj názor je povrchní ? Nechápu to, jak říkám opravoval to někdo, komu nesedl můj názor.

Angličtina byla úplně v pohodě. Napsala jsem to na 81% a byla jsem moc spokojená. :)  Musím říct, že i didaktický test nebyl špatný.

Horší to bylo s didaktickým testem z češtiny. To byla taková kravina, že mi bylo jasné, že to asi neudělám. Ale stále jsem doufala, že to vyjde. Ale když mi spolužáci psali, že jsou výsledky sevřelo se mi břicho a žaludek. Koukala jsem na to a celá vyklepaná. Samozřejmě jsem to nedala. Uteklo mi to jen o 4 body. Což mě upřímně hodně naštvalo, ale nedalo se nic dělat. Cermat se opravdu letos zase vyznamenal.  Pocit, že budu muset jít znovu v září mě docela děsil, ale nedalo se nic dělat. Bohužel jsem se i pěkně opila a druhý den mi bylo pěkně špatně a přes noc jsem i zvracela. Takže na didaktický test nikdy nezapomenu.



Pak následovala účetnictví, které bylo v pohodě a udělala jsem ho za 3 což mi bohatě stačilo. Pak následovali ústní, které jsem měla před týdnem. Měla jsem docela strach, protože jsem věděla, že jsem tomu moc nedala. Nebavilo mě to. A hlavně jsem věděla, že hodně lidí vyházeli. Můj největší strach byl hlavně z práva, které mi nikdy moc nešlo. Vytáhla jsem si sociální zabezpečení a nový občanský zákoník. Otázka byla pěkně blbá, ale dobrý naštěstí. V marketingu jsem si vybrala svojí roční práci reklamní kampaň a vnitřní a vnější vlivy podnikání ta druhá otázka byla horší, ale dalo se to. V angličtině jsem si vytáhla vesnici, která byla v pohodě a na tu jsem se skoro neučila a měla jsem skoro plný počet bodů. V češtině jsem si vytáhla Karla Čapka R.U.R, které se taky docela dalo.

Abych pravdu řekla, tak to bylo celkem v pohodě. Někomu učitelé poradili a někomu ne. Jsem ráda, že jsem to udělala. Pevně doufám, že udělám v září i češtinu.

Jediné co mě trochu vytáčí je, když někdo píše na FACEBOOK, jak úspěšně odmaturoval. NE že bych někomu záviděla, ale docela mě to štve a na mém sebevědomí mi to vůbec nepřidá. Asi si taky budu muset něco v září napsat pokud to udělám, abych asi byla IN . :D


A co vy ? Máte už odmaturováno ? :)

Komentáře

  1. Já také teda maturovala, jak už asi víš. A mě český jazyk utekl o pouhý bod. Slohovku jsem měla skvělou, i hodnocení bylo na vysoké úrovni. A se svým výsledkem jsem byla spokojená. Co se týče ústních maturit, ty jsem měla včera a na to, že jsem se šíleně bála, jsem to zvládla bravurně. :) Teda angličtina mohla být lepší, ale na to, že se ji učím půl roku, tak jsem spokojená. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty voho, to mě moc mrzí. :/ .. tak hlavně, že ústní dopadly. :) V září to dáme ! :)

      Vymazat
  2. Já už mám naštěstí odmaturováno 2 roky, ale jak článek čtu, tak jsem si zavzpomínala a jako by to bylo včera :D Nechápu hodnocení tvého slohu. Jako co jim je do toho jak píšeš. Prý povrchní, nechápu. Ale z té češtiny si nic nedělej. V září to zvládneš a bude to v pohodě. Budu držet palečky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Závidím ti to :D .. opravoval někdo, komu nesedí můj názor no. :D

      Vymazat
  3. Taky jsem letos maturovala a dokonce jsem si vybrala ze slohovky to stejné téma jako ty, s tím hodnocením jsem taky moc spokojená nebyla, ale tak hlavně že jsem to udělala :D jinak jsem maturovala už víc jak před dvěma týdny, takže si teď už užívám zasloužené prázdniny :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem ráda, že jsem to udělala. :) gratuluji !

      Vymazat
  4. Také jsem váhala, jestli vzít letos úvahu, ale nakonec jsem si to rozmyslela a charakteristika Anny Kareniny mě zachránila. Ale úplně s tebou souhlasím, že témata byly na prd a didakťák z češtiny byla šílená slátanina. Hned jak jsem zjistila, že jsou výsledky na netu, letěla jsem domů si počítat body.. Ale neboj, v září všechno zvládneš :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já právě moc tu charakteristiku psát nechtěla, protože mi ty postavy nic moc neříkají (tedy nevím, jak vypadají atd. :D).. snad ano :)

      Vymazat
  5. Ja mám už maturitu za sebou a bola pre mňa úplne v pohode :)

    OdpovědětVymazat
  6. Já jsem neudělala taky didaktický test z čj o 3 body a bylo mi jasný od začátku, protože jsem ho nestihla.. ale jinak celou maturitu jsem zvládla :). Takže budu držet palečky v září na češtinu :)). Ze slohovky jsem měla článek o prokrastinaci :)

    OdpovědětVymazat
  7. :-DD Úplně pláču když čtu jak krátký jste měli rozvrh. My
    fakt máme od 7 do 16h, je to strašné, já jsem na své škole hrozně nerada. Zametají tam s námi jak s košťaty a také se nemůžeme k ničemu vyjádřit. A především ty paradoxy, jak nám cpou, že jako pedagogové bychom neměli porovnávat žáky mezi sebou a pak kolikrát slyším jak učitelé dávají jedničkáře za příklad ostatním ze třídy.

    Nejhorší budou podle mě u maturity ty ústní. Protože úplně vidím, jak ti naši šprti nasadí laťku tak vysoko, že to ani ti, co mají na vysvědčení dvojku, nedaj.
    Celkově my ty maturity, už jen z toho co slyším, připadají jako zkoušky, co vůbec neprokazují náš všeobecný přehled.

    Znám kluka, co se na maturitu naučil jednu knížku, na ostatní se vykašlal a hádej, kterou si vytáhl. No, dal to za 1.

    Jinak, z těch Tvých postřehů si něco určitě vezmu, za rok to budu potřebovat :-D A neboj, ta čeština byla jen o 4 body, v září to dáš!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. :) No jo někteří lidi mají prostě štěstí a někdo smůlu no. :/

      Vymazat

Okomentovat